Thuja Hæk Guide: Få Den Perfekte Have (2023)

Thuja Hæk. Skal du have en hæk af typen Thuja i haven?

Indhold

Thuja hækken forbliver grøn, selv i de koldeste vinter måneder.  Læs videre for at opdage fordelene ved thuja, hvordan man planter og plejer en thuja hæk og forskellene mellem thuja og andre hæktyper.

Hvad Er En Thuja Hæk?

Thuja hækken er en populær stedsegrøn hækplante, som ofte bruges til at skabe tætte, dekorative afskærmninger i haver og landskaber. Den er kendt for sine skæl-agtige blade og dens evne til at vokse i en række forskellige jordtyper og klimaforhold. Thuja hækken er desuden også kendt for at være nem at vedligeholde.

Hvorfor Vælge en Thuja Hæk?

At vælge en thuja hæk er en god ide, hvis du ønsker en nem hæk eller plante, der afskærmer året rundt. Thujahækken er alsidig, hvilket jeg fandt ud af for nogle år siden, da jeg besøgte en god ven i Jylland. Han havde netop købt et gammelt hus med en tilgroet have. Da vi sad på hans terrasse og kiggede ud på haven, var hækken nok det eneste, der var værd at beholde.  Hækken var tæt og skærmede fra naboerne. Trods husets ældre tilstand og haven, der klart havde set bedre dage, stod denne hæk grøn og imponerende. Han fortalte mig: “Det er det eneste i denne have, jeg ikke har haft besvær med!” Mens han kæmpede med ukrudt, gamle buske og forsømte bede, havde denne thuja hæk stået sin prøve uden hans indblanding.

Sådan Ser en Thuja Hæk Ud

Nyplantet

En nyplantet thuja hæk vil  sandsynligvis være mindre fyldig end en ældre hæk. Planterne kan se spinkle ud, ofte med en lysere grøn farve. Afstanden mellem planterne vil være mere fremtrædende, da de endnu ikke har vokset sig tættere sammen. Det er dog vigtigt at huske på, at dette er midlertidigt!

Sådan ser en Thuja Hæk ud nyplantet.

Mellemstadie

En thuja hæk i mellemstadiet vil være forholdsvist fyldt ud. Der er nu gået et par år, og den får en mørkere grøn farvetone og begynder at vokse tættere sammen, hvilket skaber et mere enhedspræget udseende. Grene og blade vil også blive tættere, og hækken begynder at danne den karakteristiske tætte barriere, som thuja er kendt for.

Sådan ser en Thuja Hæk ud i mellemstadiet.

Fuldvoksen

En fuldvoksen thuja hæk har tætte, mørkegrønne blade, der danner en solid grøn væg. Planternes individualitet er nu næsten fuldstændigt skjult, da de har vokset sig sammen til en enkelt, sammenhængende enhed. 

Hvorfor Skal Man Vælge En Thuja?

Vælg en thuja hæk, hvis du ønsker en stærk og robust plante, som også giver et flot udseende i din have. De primære fordele ved en thuja hæk er:

  1. Modstandsdygtighed: Thuja er modstandsdygtig overfor mange almindelige skadedyr og sygdomme, hvilket sparer dig for både tid og penge i behandlinger.

  2. Tilpasningsevne: Thuja hække kan trives i en bred vifte af jordtyper og klimaforhold, hvilket gør dem ideelle for danske haver.

  3. Æstetik: Med dens konstante grønne farve og tætte vækst, giver thuja hække en visuel appeal, der kan forbedre enhver haves æstetik.

Hvordan plejer Man En Thuja Hækken

At pleje en thuja hæk indebærer primært vanding og gødning, som kan være med til at din få din hæk til at stortrive. Plejning af thuja hækken er dog primært, når du har at gøre med en nyplantet hæk. 

1. Vanding

  • Nystartede planter: I de første 6-12 måneder efter plantning er thujaens rodsystem stadig under udvikling. Det er essentielt at vande grundigt men med mellemrum. Vær sikker på at dybdevande, så fugtigheden når ned til rødderne, og lad så jorden tørre lidt ud mellem vandingerne. Overvanding kan være lige så skadelig som undervanding.

  • Etablerede planter: Efter det første år bør din thuja hæk være godt etableret. I perioder med normal nedbør bør naturlig vanding være tilstrækkelig. Dog under tørke eller ekstrem varme, vand dybt en gang om ugen.

2. Gødning

  • Jordprøvning: Inden du begynder at gøde, kan det være en god idé at tage en jordprøve. Dette vil give dig en idé om, hvilke næringsstoffer jorden mangler, og hjælpe dig med at vælge den rigtige gødning.

  • Gødningstype: Generelt vil en langsom frigivende granulær gødning med en balanceret N-P-K-forhold (f.eks. 10-10-10) være ideel for thuja. Påfør i det tidlige forår, inden den nye vækstsæson begynder.

3. Beskæring

  • Formål: Mange beskærer thuja for estetik, men det tjener også et praktisk formål. Det kan fremme en tættere vækst, fjerne døde eller beskadigede grene og sikre en sund cirkulation af luft.

  • Tidspunkt: Det optimale tidspunkt at beskære thuja er i det sene vinter eller tidlige forår, før ny vækst begynder. Undgå beskæring i det sene efterår, da det kan fremme ny vækst, der kan blive beskadiget af vinterfrost.

  • Metode: Brug skarpe beskæringssakse eller hækklippere for at sikre rene snit. Fjern først døde, beskadigede eller syge grene. Når du former hækken, klip i en let opadgående vinkel, så bunden er en smule bredere end toppen. Dette sikrer, at sollys når alle dele af hækken.

Der er nogle vigtige ting, som man kan  lære fra videoen. Ligesom det er beskrevet ovenover, klipper manden hækken i en let opadgående vinkel. Det gør altså, at sollyset kan nå hele hækken.

Hjælp til at vælge Hæk

At vælge den rigtig hæk er vigtigt, og det ved vi hos Plante Paradis. Det kan være en udfordrende beslutning, da der findes så mange forskellige typer og varianter. Mens denne artikel har fokuseret på de mange fordele ved en thuja hæk, er der flere aspekter, man bør overveje, før man træffer det endelige valg.

  1. Dit Klima og Jord: Nogle hække trives bedst i bestemte klimaer og jordtyper. Selvom thuja er kendt for sin tilpasningsevne, er det altid en god idé at overveje din haves specifikke forhold.

  2. Privatliv og Højde: Ønsker du en hæk, der tilbyder mest muligt privatliv? Overvej hvor høj du ønsker, at din hæk skal vokse. Thuja kan blive temmelig høj og tilbyde en god skærmning, men der er andre hækplanter, der kan være mere egnede, hvis du leder efter en lavere afgrænsning.

  3. Vedligeholdelse: Hvor meget tid og energi ønsker du at investere i din hæks vedligeholdelse? Thuja er forholdsvis let at vedligeholde sammenlignet med nogle andre hæktyper, men det er stadig vigtigt at overveje din egen tidsplan og evner.

  4. Estetik: Overvej, hvilken type hæk der bedst komplementerer din haves udseende. Thuja har en smuk eviggrøn farve, men der findes også hække med farverige blomster eller usædvanlige bladformer, der kan tilføje et unikt præg.

  5. Skadedyr og Sygdomme: Nogle hække er mere modtagelige for bestemte skadedyr eller sygdomme i dit område. Mens thuja generelt er modstandsdygtig, kan det være værd at undersøge, om der er kendte udfordringer i dit område.

Afslutningsvis, uanset om du beslutter dig for en thuja hæk eller en anden type, er det vigtigste at gøre din forskning og vælge en hæk, der passer til dine personlige behov og ønsker. Måske vil du også drage fordel af at konsultere med en lokal planteskole eller haveekspert for at få yderligere rådgivning.

Dine Bedste Købsmuligheder

Når du har besluttet dig for den type hæk, der passer bedst til dine behov, er næste skridt at finde det rette sted at købe dine planter. Fx tilbyder PlanteCenterFyn adskillige hæktyper.