Græskar til Halloween: En blomstrende tradition i Danmark

Halloween græskar i en skov.

Indhold

Mens mange måske tænker på USA, når de hører om udskårne græskar til Halloween, har denne hyggelige efterårstradition også fundet sit fodfæste i Danmark. 

Med efterårets komme og dagene, der bliver kortere, bringer de lysende græskarhygge til danske hjem.

Græskarets Vej til Danmark

Traditionen med at udskære græskar og placere lys i dem stammer faktisk fra gamle keltiske traditioner.

Selvom græskarudskæring oprindeligt ikke var en del af den danske kultur, har globalisering og kulturel udveksling medført, at flere og flere danske familier har taget traditionen til sig. Det er blevet en (u)hyggelig aktivitet, hvor både børn og voksne kan slippe kreativiteten løs.

Sådan Dyrker Du Græskar i Danmark

Flot orange græskar.

Danmark, med sit tempererede klima, er et fremragende sted at dyrke græskar. Hvert efterår kan man opleve markeder og gårdbutikker, der bugner med græskar i alle former og størrelser.

Tips til at dyrke græskar i Danmark

  1. Vælg de rette frø: Nogle sorter trives bedre i det danske klima end andre. Overvej sorter som “Hokkaido” eller “Butternut”.

  2. Beliggenhed: Vælg en solrig placering i haven. Græskar trives med masser af sollys.

  3. Forbered jorden: Græskar trives bedst i godt drænet, næringsrig jord. Overvej at blande kompost i jorden for at give dine græskar en sund start.

  4. Giv plads: Græskarplanter kan blive store, så sørg for at give dem masser af plads i haven.

  5. Beskyt mod kulde: Selv i sommermånederne kan Danmark opleve kølige nætter. Sørg for at beskytte dine unge græskarplanter.

  6. Forebyg skadedyr: Hold øje med almindelige skadedyr som lus og snegle. Et naturligt middel mod lus kan være en blanding af vand, opvaskemiddel og hvidløg.

Græskarets Mange Anvendelser

Ud over at kunne bruges til græskarlygter til Halloween, er græskar også en velsmagende delikatesse. Den kan forvandles til alt fra suppe til tærte og er en fremragende kilde til vitaminer og mineraler.

Hvor Køber Jeg Halloween Græskar?

Du kan i oktober måned finde Halloween-græskar i de fleste almindelige supermarkeder i Danmark. Prisen er som regel mellem 20-40 kr.

Sådan vælger du det rette græskar

Græskar i forskellige former og størrelser.
Når du skal vælge et græskar, så er der vigtige ting at holde øje med.

Når du køber et græskar i butikkerne, skal du kigge efter et par vigtige ting for at sikre, at du får det bedste græskar for pengene. Undersøg først og fremmest, at det er fast og uden bløde pletter, da det indikerer friskhed.

Overfladen bør være jævn uden dybe skrammer. Farven skal være jævnt orange, og undgå blege eller misfarvede græskar. Et kvalitetsgræskar vil føles tungt for sin størrelse, hvilket tyder på saftigt kød indeni, ideelt til både udskæring og madlavning.